Teknoloji
Moderator
EVRİN GÜVENDİK / Ankara - CHP’nin emekli aylığı boyutuyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağını açıkladığı yasa ile getirilen belli başlı diğer düzenlemeler ise şöyle:
■ İşverenlere sigortalı başına günlük 42.33 lira, aylık bin 270 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Bunun Hazine’ye aylık maliyeti 6.36 milyar lira, yıllık maliyeti ise 76.37 milyara olacak.
■ AYM’nin iptal kararları doğrultusunda Devlet Memurları Kanununda değişikliğe gidildi. Buna göre, adaylık süresi içinde eğitim veya staj devrelerinden herhangi birinde başarısız olanlar ile disiplin cezası alanların, disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayıyla ilişikleri kesilebilecek. Sağlık nedenleri hariç ilişiği kesilenler, 3 yıl süreyle devlet memurluğuna alınmayacak. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zaman aşımına uğrayacak.
■ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na elektrikli skuter işletmecilerini denetleme ve idari para cezası tutanağı düzenlenme yetkisi verildi.
■ Türkiye Varlık Fonu, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) statüsünden çıkarılarak özel şirketlerin tabi olduğu esnek mevzuata geçirildi. Piyasa koşullarına hızlı uyumun hedeflendiği sistemde denetimden taviz verilmeyecek; Cumhurbaşkanlığı denetim elemanlarının hazırlayacağı raporlar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Denetim ağı, fonun yüzde 50’den fazla pay sahibi olduğu tüm iştirakleri kapsayacak.
■ Katma Değer Vergisi Kanunu’nun dahilinde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak girdilerin tecil ve terkin uygulaması kapsamında yurt içinden temin edilebilmesine imkan veren düzenlemenin uygulama süresi, bu yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere 31 Aralık 2030’a kadar uzatıldı.