Hafifliğiyle yaz günlerinin favori tatlısı oldu

Yasam

Moderator
Hafifliğiyle yaz günlerinin favori tatlısı oldu

Konya'da yaz mevsimine özgü hazırlanan soğuk baklava, sıcak havada tatlı yemek isteyenlerin tercihi oluyor.

Nyu2afvUKkW3vq9v8aBWxw.jpg

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde satışları artan soğuk baklava, tereyağı sürülen tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. Yağ ve şeker oranı düşük, şerbeti sütle hazırlanan, derin dondurucuda dinlendirilen soğuk baklava, üzerine serpilen kakao ve çikolata tozu ile servis ediliyor.
FSW1lsd8IUiDFayO7nYuZQ.jpg

Soğuk baklavanın Konya'da son 5-6 yıldan beri popüler bir ürün haline geldiğine dikkat çeken tatlı ustası İbrahim Taşdemir, şu ifadeleri kullandı: "Daha öncesinde zaten böyle bir şey yoktu. Doğu'da yapılmaya başlandı, daha sonra Batı bölgelere de yayıldı. Soğuk baklava genelde yaz günlerinde tüketiliyor. Kışın dolaptan çıktığı için pek tüketilmiyor. İçerisini aynı baklava gibi yapıyoruz, katmanlı olarak baklavadan biraz ince. Sütü mümkün olabildiğince kaliteli bir süt ve kremadan yapılmalı. Hazırlanış aşamasının ardından önce fırınlıyoruz. Fırınladıktan sonra biraz dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra sütünü veriyoruz. Yaklaşık olarak 2 saat dinlendiriyoruz. Sonrasında yaz günlerinin sütlü tatlısı servise hazır hale geliyor.''
oeys1moLxEunZEoyBSbqQQ.jpg

Taşdemir, sözlerine şu şekilde devam etti: "Soğuk baklavanın içerisinde süt olduğu için bozulma olasılığı daha yüksek, bu nedenle alırken günlük üretim olması lazım. Çünkü gıda zehirlenmeleri sütle başlar, sütle biter. İyi malzemeden iyi bir ürün çıkıyor. Kaliteli bir ürün almak istiyorsanız, gerçekten özellikle soğuk baklava için söylüyorum, kaliteli bir yerden alınmalı. Çünkü bilmediğiniz bir yerden almış olduğunuz soğuk baklava, maalesef gıda zehirlenmesine yol açabilir.''
x1sfrPCg70eZvguddNW1ng.jpg

Soğuk baklavanın hazırlanma aşamalarını sıralayan Taşdemir, "Aynı baklava yapar gibi ilk katman altına sağlam düzgün bir hamurumuzu atıyoruz. Sonra döşeme hamurlarımızı kat kat atıyoruz. Yarısına geldiğimizde Hindistan cevizi atıyoruz veya fıstığını atıyoruz. Daha sonra üst katmanı döşüyoruz. En son da üzerine 3 ila 5 parça sağlam yüzlük dediğimiz yüzlüğü çekiyoruz. Sonra kesip, dinlendirip bir 10 dakika fırınlıyoruz. Fırınladıktan sonra da önceden hazırlamış olduğumuz sütü biraz dinlendirip veriyoruz. Yaklaşık olarak 2 saat dolapta tutuyoruz, sonra servise hazır. Baklavalarımızı kara fırında pişiriyoruz. Kara fırının kendine has bir dokusu var. Kara fırına neyi atarsak, odun ateşinde olduğu için ayrı bir doku kazandırıyor ürüne'' diye konuştu.
 
Geri
Üst